Lead Examenmaker VCH

De stichting veilige haven heeft als doel een veiligere haven branche. Veel bedrijven geven hier al gehoor aan door de invoering van VCA opleidingen voor al hun medewerkers. De praktijk laat alleen zien dat deze opleiding niet aansluit bij de mensen en de werkzaamheden. De stichting heeft samen met de havenbedrijven besloten een e-learining op te zetten die aansluit bij de werkzaamheden van de sector. Dit certificaat noemen we het Veiligheidscertificaat Havens.

De E-learning is ontwikkelt door Cirquest in samenwerking met adviseurs, veiligheidskundigen en praktijk deskundigen uit alle haven sectoren. De examens worden uitgevoerd door Validee onder toezicht van de Examen kamer. De gehele opleiding en het examen zijn gericht op inzicht en gedrag. Het examen bestaat dan ook uit naast een beperkte hoeveelheid kennisvragen uit films en animaties waarbij het inzicht in veilige en onveilige situaties wordt getoetst.

In dit proces heb ik als Lead-examenmaker de examenvragen mogen schrijven, beheren en redigeren. Na presentatie aan de Examen Waarborg Commissie worden de examenvragen in de examen bank opgenomen. De ontwikkeling van de opleiding is ontstaan uit een inventarisatie van werkzaamheden en wensen binnen de verschillende sectoren. In de vloeiende en zichzelf ontwikkelende proces heb gaande weg het eindtermen document opgesteld en getoetst aan de opleiding en de examenvragen. Deze eindtermen zijn gepresenteerd en akkoord bevonden door het College van Deskundigen.

In de onderstaande video's kunt u een indruk krijgen van de opleiding. U begrijpt dat  we geen voorbeelden van de examenvragen kunnen laten zien.